Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2021

Μερικές Σκέψεις για την Αναβάθμιση των Τυφεκίων του Ελληνικού Στρατού.

Σημείωση: Το άρθρο αυτό γράφτηκε υπό μεγάλη πίεση χρόνου. Αναγκαστικά παραλείψαμε links , παραπομπές και εικόνες. όλα αυτά θα προστεθούν σε δεύτερο χρόνο.
Ο Ελληνικός Στρατός βρίσκεται την τροχιά αντικατάστασης του κυρίως τυφεκίου του, του G-3. Αν και αρχικά είχε εξαγγελθεί η κατασκευή/αγορά ενός τύπου τυφεκίου σε δύο εκδόσεις του (διαμετρήματα 7.62 και 5.56mm NATO).
Δυστυχώς κατά τα φαινόμενα το πρόγραμμα αυτό δεν γίνεται τόσο να θεραπεύσει τις αδυναμίες στον φορητό οπλισμό του στρατού μας, όσο να πριμοδοτήσει με έργο την ανεπαρκή και μη ανταγωνιστική Αμυντική βιομηχανία μας και να εξοφλήσει διπλωματικά ανταλλάγματα με την αποσπασματική διανομή συμβολαίων προμήθειας. 

Αλλά χθες ήρθε στη δημοσιότητα η πρόθεση να αγοραστεί/κατασκευαστεί ένα αριθμός νέων τυφεκίων σε 7.62x51mm και να ανασκευαστεί/βελτιωθεί ένα αριθμός G3:
 
Σε ότι αφορά τα G3, τα οποία δεν μπορούν να αντικατασταθούν όλα με τη μία, αφού υπάρχει ένας πολύ μεγάλος αριθμός που είναι αχρησιμοποίητα, αυτό που φαίνεται να προκρίνεται είναι η αναβάθμιση μίας μεγάλης παρτίδας. Θα φέρει πτυσσόμενο κοντάκιο από αλουμίνιο αεροπορικού τύπου, βελτιωμένη λαβή, αορτήρα τριών σημείων και σιδηρόδρομο που θα δίνει την δυνατότητα να προσαρμόζεται στην κάννη σκοπευτικό laser, διόπτρα και φακός. Η αναβάθμιση των G3 θα γίνει στην Ελλάδα.
 
Από τα συμφραζόμενα η αναβάθμιση θα είναι προς το Νορβηγικό πρότυπο με αλουμινένια απάρτια της Spuhr, εκσυγχρονισμός που θα είναι ΠΟΛΥ ακριβός και θεωρείται αντιπαραγωγικός για τυφέκιο 7.62 για ένοπλες δυνάμεις (βλ. Ελληνικό Πεζικό) που παραμένουν στο ψυχροπολεμικό δόγμα διεξαγωγής πολέμου.
 
Η Υφιστάμενη Κατάσταση
 
Αυτή την στιγμή Ελληνικός Στρατός διαθέτει σε αποθήκευση των FN FAL και σε υπηρεσία τα H&K G3.
Αντίθετα οι Ειδικές Δυνάμεις (και η 71 Αερομεταφερόμενη ταξιαρχία) έχουν εκδόσεις  του Colt Μ16 και Μ4.
Δυστυχώς τα τελευταία δύο πρέπει να θεωρηθούν κάπως αναχρονιστικά καθώς δεν διαθέτουν χειροφυλακτήρες με ράγες διασύνδεσης περιφερειακών Picatinny και ΜΗ αποσπώμενη χειρολαβή.
 
Την σημερινή εποχή που δεν διανοούμαστε Ειδικές Δυνάμεις χωρίς δυνατότητα διεξαγωγής επιχειρήσεων την νύχτα. Αυτές γίνονται με την χρήση  Νυχτερινών και θερμικών διόπτρων και σκόπευση καταδείκτες υπέρυθρου laser.
Ταυτόχρονα μιλάμε για καθ' ολοκληρίαν χρήση οπτικών σκοπευτικών ερυθρής κουκίδας (red-dot) από όλους τους μαχητές, καθώς και περιστασιακή τοποθέτηση "τακτικού φακού".
Η ενσωμάτωση αυτών στα τυφέκια των Ειδικών δυνάμεων γίνεται μόνο με ημίμετρα καθώς όπως είπαμε στερούνται της πρόβλεψης /υποδομής.


Τα πρόσφατο παρελθόν στον οπλισμό των ΟΥΚ. Ένα σκοπευτικό Eotech είναι προσαρμοσμένο στην χειρολαβή του Μ4 με χρήση μιας "σπαστής" βάσης goose neck.
 
Αυτή την στιγμή οι Ειδικές δυνάμεις μας διαθέτουν έναν μικρό αριθμό από red-dot και διοπτρών trijicon για τα τυφέκια τους, και ένα αριθμό νυχτερινών διοπτρών ενίσχυσης φωτός για τα πολυβόλα και τα βαρέα όπλα τους.
Ταυτόχρονα υφίσταται η φυσιολογική φθορά των τυφεκίων τους και η εξασθένηση του τριτίου φωτισμού του σταυρονήματος των Trijicon.
 
Έτσι οι εξελίξεις στην τεχνολογία του νυχτερινού αγώνα -που τις ακολουθεί καταπόδας ο κακός μας γείτονας- και όλα τα παραπάνω θα μας επιβάλλουν στην επόμενη πενταετία-δεκαετία μια εσπευσμένη  και χωρίς σχέδιο αντικατάσταση των τυφεκίων των Ειδικών Δυνάμεων.

Το σήμερα του οπλισμού των ΟΥΚ, όχι διαφορετικό από το διεθνές σύνηθες. Αραβίδα Μ4 χωρίς χειρολαβή, νεότερο Eotech, καταδείκτης Laser στο πάνω μέρος του χειροφυλακτήρα picatinny και τακτικός φακός Surefire στο κάτω μέρος.
 
Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις τότε θα βρεθούν να διαθέτουν.
- Μη εκσυγχρονισμένα G3
- Εκσυγχρονισμένα G3
- Το νέο τυφέκιο σε 7.62 NATO
- Τα υφιστάμενα Μ16 και Μ4
- Ένα νέο τυφέκιο και αραβίδα 5.56 ΝΑΤΟ
Στην κατάσταση αυτή θα προσθέσουμε και την μοναδική στα ιστορικά χρονικά "διπολική διαταραχή" του Ελληνικού Πεζικού, να διαθέτει τυφέκιο σε 7.62 και πολυβόλο ομάδας σε 5.56, απότοκο της ανικανότητας των πολιτικών μας.
 
Όταν η μάλιστα η διεθνής τάση θέλει τις ταχυκίνητες μονάδες να φέρουν ελαφρύτερο εξοπλισμό άρα και τυφέκια 5.56 με το μικρότερο βάρος τυφεκίου και πυρομαχικών που το διαμέτρημα συνεπάγεται.
 
Μια Διαφορετική Προσέγγιση
 
Ίσως θα πρέπει να στρέψουμε την ανανέωση του φορητού οπλισμού στρατού μας στην πλευρά των ειδικών δυνάμεων, που όπως δείξαμε είναι αναπόφευκτη στο μεσοπρόθεσμο διάστημα.

Άρα θα μπορούσαμε να:
- Αντικαταστήσουμε το σύνολο των τυφεκίων των ειδικών δυνάμεων με την πιο σύγχρονη εκδοχή τους από την Diemaco/Colt Canada. Δηλαδή με τυφέκια Μ16 και αραβίδες Μ4 με ράγες picatinny και αφαιρούμενη χειρολαβή. (ταυτόχρονα φυσικά με την ανανέωση του συνόλου των σκοπευτικών και διοπτρών)
- Βαριά συντήρηση και αλλαγή χειροφυλακτήρα με νέο, στα υφιστάμενα Μ16 & Μ4.
- Μεταβίβαση των αναγκαίων τυφεκίων Μ16 & Μ4 (μαζί με τα περιφερειακά τους βοηθήματα) στα 545 και 547 αερομεταφερόμενα τάγματα που σε αντίθεση με τις υπομονάδες της 71 αερομεταφερόμενης ταξιαρχίας είναι εφοδιασμένα με G3)
- Μεταβίβαση των υπολοίπων στις μηχανοκίνητες ταξιαρχίες που συνδέονται με τις ταξιαρχίες Leopard 2 και εκ των πραγμάτων θα εκτελέσουν τον κύριο επιθετικό ελιγμό
- Μερικό εκσυγχρονισμό των G3 του Δ Σώματος στρατού κατά το Σουηδικό πρότυπο. Δηλαδή συγκόλληση ράγας στον κορμό και προσθήκη red-dot (ένα τουλάχιστον ανά ομάδα μάχης), και διόπτρα μεγέθυνσης x4 στα χαρακτηρισμένα ως ειδικής ακριβείας τυφέκια G3. Ο εκσυγχρονισμός αυτός δίνει βάση στο γεγονός ότι οι εξελίξεις στα σκοπευτικά -και οι ωφέλεια τους- τρέχουν γρηγορότερα από την εξέλιξη των ίδιων των τυφεκίων.

- Μερικό εκσυγχρονισμό των G3 της Εθνοφυλακής στα νησιά, με ράγα picatinny και προσαρμογή των υφιστάμενων διοπτρών x4 Hensoldt. (έχει εμφανιστεί η αναβάθμιση αυτή επίσης από τους Σουηδούς).


Ένα Σουηδικό ΑΚ4Β για ακροβολιστές που διατηρεί την διόπτρα Hensoldt.

Έτσι:
- Αντιμετωπίζεται σε ένα βαθμό ο δυισμός στα φορητά όπλα του Ελληνικού πεζικού
- Αναβαθμίζεται ο οπλισμός των αερομεταφερόμενων ταγμάτων με τυφέκια που ταιριάζουν περισσότερο στον ρόλο τους.
- Αξιοποιείται ο μεγάλος αριθμός αχρησιμοποίητων G3.
- Αναβαθμίζονται καθολικά οι δυνατότητες των ειδικών δυνάμεων που κατά αναλογία φέρουν και μεγαλύτερο αντίκτυπο στο σύγχρονο πεδίο μάχης.
 
Στην ουσία η πρόταση αυτή είναι η εφαρμογή της μεθόδου High-Low Mix που χρησιμοποιείται όταν οι πόροι είναι περιορισμένοι, κάνοντας αναδιανομή του υφιστάμενου υλικού.
Παρόλα αυτά έχει ένα σημαντικό μειονέκτημα. Επεκτείνει την χρήση του διαμετρήματος 5.56NATO στις τάξεις του Ελληνικού Στρατού, κάτι που φαίνεται ότι αυτός δεν είναι διατεθειμένος να πράξει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου