Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2021

Τα ΕΑΣ στην Πολιτική Αγορά Πυρομαχικών των ΗΠΑ

Ακούγεται σαν ανέκδοτο αλλά είναι εφικτό.

Στις παρακάτω γραμμές θα κάνουμε μια υπόθεση-πρόταση για το πως θα μπορούσε η ΕΑΣ (Ελλάδα) να μπει στην ακμάζουσα αγορά πυρομαχικών (φυσιγγίων) της πολιτικής αγοράς των ΗΠΑ.

 
Η επιτυχία είναι δεδομένη καθώς η αγορά αύτη αποτελεί την παγκόσμια μαύρη τρύπα των πυρομαχικών με κάθε παραγωγό να αντιπροσωπεύεται και να πουλά. Ακόμη και Αιθιοπικά πυρομαχικά 7.62χ51 έχουν εμφανιστεί.
 
Το Ιστορικό
 
Τα Ελληνικά φυσίγγια δεν είναι άγνωστα στην Αμερική.
 
Η πρώτη παρουσία εγινε με την διαβόητη Olympic Ammo που με την χαμηλή ποιότητα των φυσιγγίων .223 άφησε κακό προηγούμενο.
 
Ευτυχώς το καλό όνομα της Ελλάδας (πέρα από τα πολιτικά G3 της Springfield Armory) σώθηκε με τα αποσυρόμενα πυρομαχικά 7.62x63 (30-06 Springfield) τα οποία συνόδευαν τα επιστραφέντα τυφέκια  M1 του Ελληνικού Στρατού.
Παράλληλα στην Αμερικανική αγορά ήταν διαθέσιμα και φυσσίγια 7.62x51 και .303.



Στην χρήση τα φυσίγγια αυτά αποδειχτήκαν πολύ καλής ποιότητας ακολουθώντας τις ΝΑΤΟικές προδιαγραφές, και στη συνέχεια οι Αμερικανοί σκοπευτές διαπίστωσαν ότι ο κάλυκας ήταν επίσης πολύ καλής ποιότητας επιτρέποντας αξιόπιστες και ποιοτικές αναγομώσεις. (κάποιος μάλιστα έχει ανaφέρει ότι παρουσίασαν πολύ καλύτερη ακρίβεια από τα παρόμοια του Αμερικανικού Lake City Arsenal!)




Εδώ θα πρέπει να προσθέσουμε ότι παρόμοια είσοδο στην αγορά πυρομαχικού δοκίμασε και η Τουρκική ΜΚΕΚ, είχανε καλή επιτυχία με την φίρμα ZQI Ammo, αλλά οι κακές εμπορικές πρακτικές της χάλασαν την αντιπροσώπευση από τον Αμερικανό συνεργάτη.
 
Η Αγορά της Αμερικής Σήμερα
 
Βρίσκεται σε απόλυτη τρέλα!
 
Από την πρώτη εκλογή Obama και μετά, και με τις μέτρα περιορισμού της οπλοκατοχής που ανακοίνωσε, οι Αμερικανοί άρχισαν να Αποθηκεύουν φυσίγγια. Τότε σοβαρές ελλείψεις εμφανίστηκαν, η αγορά πήρε χρόνια να επανέλθει, και μέρος της αύξηση των τιμών διατηρήθηκε.
Σχεδόν δεν πρόλαβε να ανακάμψει και ήρθε ο κορωνοιός και η εκλογή Biden.
Από τον Μάρτιο λοιπόν τα ράφια των οπλοπωλείων είναι σχεδόν άδεια, τα πυρομαχικά είναι σπάνια πια, και ο απελπισμένος κόσμος έχει φτάσει να αγοράζει καουμπόικα εξάσφαιρα (περίστροφα Single Action) σε ξεχασμένα διαμετρήματα όπως το ,44-40.
Επίσης, έχει υπολογιστεί ότι οι νέοι οπλοκάτοχοι φτάνουν στα 10,000,000, και λέγεται ότι ένα μόνο οπλοπωλείο μέσα σον φόβο του κορωνοιού πούλησε 6.000.000 φυσίγγια των 9mm.


Οι Αμερικανικές εταιρίες δουλεύουν ασταμάτητα να καλύψουν τις υπάρχουσες παραγγελίες, και η μελλοντική ζήτηση ΔΕΝ πρόκειται να πέσει λόγω της πολιτικής αστάθειας και της ατζέντας των Δημοκρατικών.
Αντιλαμβάνεστε ότι χώρος να πουλήσει ο καθένας υπάρχει και θα υπάρχει. Θα προσθέσουμε μόνο ότι ο συνειδητοποιημένος Αμερικανός σκοπευτής μετρά την κατανάλωση με τις χιλιάδες (ένα εκπαιδευτικό διήμερο απαιτεί σχεδόν 1500 φυσίγγια τυφεκίου και πιστολιού), ενώ οι αθλητές δυναμικών αθλημάτων όπως η πρακτική σκοποβολή πλησιάζουν ή ξεπερνούν την  εκατοντάδα χιλιάδων φυσιγγίων.
 
Το Σχήμα Εισόδου.
 
Πώς λοιπόν θα μπορούσαν λοιπόν να μπουν τα ΕΑΣ στην αγορά αυτή?
Κατά πρώτον θα μπορούσε να μπουν εμπορευόμενα τα κοινά φυσίγγια μεγάλης κατανάλωσης προδιαγραφών NATO. Δηλαδή 9x19mm και 5,56x45. Και μετά να επεκταθεί στα επόμενα διαμετρήματα, ή σε niche πεδία που υπάρχει ζήτηση όπως στα διαμέτρημα 5.45x39 και .300 Blackout (η αγορά εκεί ακόμα περιμένει to οικονομικό φυσίγγιο που ανακοίνωσε η Wolf Ammo).
 
Ο άλλος τρόπος εισόδου είναι με την κεφαλαιοποίηση της καλής φήμης του πυρομαχικού 30-06 με συνοδεία των υπόλοιπων διαμετρημάτων που έχουν ήδη την δυνατότητα να παράγονται ΕΑΣ..
Στη αγορά της Αμερικής υπάρχει έλλειψη οικονομικών φυσιγγίων 7.62x51 και 50BMG καλής ποιότητας.
Επίσης υπάρχει σοβαρό έλλειμμα φυσιγγίων 7.62x63, γιατί ενώ η αγορά διαθέτει το εμπορικό ανάλογο 30-06, αυτό δεν είναι συμβατό με το τυφέκιο Μ1.
Για το διαμέτρημα 7.62x51 διαφαίνεται μια άνοδο στην δημοτικότητα του, καθώς τα σχέδια τυφεκίων AR-10 (και παρόμοιων) αυξάνουν και η διάθεση αποσυρόμενων πυρομαχικών από στρατούς που το χρησιμοποιούν είναι περιορισμένη.


Η στόχευση στην αρχή θα μπορούσε να είναι από την μία οι σκοπευτές αγώνων National Match που διεξάγονται με τα τυφέκια που έχουν περάσει από τις Αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις, δηλαδή τα Μ1, M14 και M16A2.
Και από την άλλη στους κατόχους των τυφεκίων αυτών.
Έτσι θα μπορούσαν να φτιαχτούν δύο σειρές διαμετρημάτων:
- Μια σειρά ακριβείας Match με ανάλογες ονομασίες Μ1 Match (7.62x63) και M14 Match (7.62x51).
- Και μια σειρά γενικής χρήσης προδιαγραφών ΝΑΤΟ, δηλαδή Μ1GP, M14GP, M16GP, M2GP (General Purpose).
 
Η προώθηση θα πρέπει να βασιστεί και να κεφαλαιοποιήσει την προσκόλληση τις προδιαγραφές ΝΑΤΟ σε ανταγωνιστική τιμή. (υποθέτουμε ότι θα μπορέσουμε να επιτύχουμε κοστολόγιο ανταγωνιστικό των Sellier&Bellot και Privi Partizan).

Επίσης στην σημερινή εποχή η προώθηση μέσα από τα ηλεκτρονικά μέσα είναι απαραίτητη και μπορεί να γίνει στοχευμένα σε δύο επίπεδα.

Σε κανάλια του Youtube που έχουν ασχοληθεί με video τους με δοκιμές πυρομαχικών (πχ του Inrange TV που -εκτός από τις δοκιμές φυσιγγίων 7.62x51- έχουν αναφερθεί και στην ασυμβατότητα Μ1 και εμπορικών φυσιγγίων).
Και από την άλλη με προώθηση σε εξειδικευμένα forum όπως Τα Μ14 Forum & FAL Files, με την διοργάνωση ενός Shoot με διάθεση φυσιγγίων, και γιατί όχι, με προσωρινή διάθεση FAL (με αυτόματη βολή) από το απόθεμα των Ενόπλων Δυνάμεων μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου