Σάββατο 24 Αυγούστου 2024

Η Ιστορία Κατασκευής ενός P60 Dropin

Προειδοποίηση! Αυτή είναι μια εξιστόρηση 1300 λέξεων, οπότε κινηθείτε ανάλογα!


Κάποια στιγμή εγώ κ ένας φίλος αγοράσαμε από έναν φακό Kaidomain E6 21700.

Ο φακός χρησιμοποιεί P60 Dropins, οπότε αποφασίσαμε να του φτιάξω ένα νέο, ειδικά για αυτόν τον φακό αλλά και την χρήση που θα του κάνει.
Ανάμεσα σε όλα τα αλλά είναι σε μια εθελοντική ομάδα με αντικείμενο τις διασώσεις και πυρόσβεση. Οπότε ήθελε ένα φακό γενικής χρήσης -σχεδόν edc- που να συνδυάζει μεσαίο μέγεθος, μεγάλη μπαταρία και δέσμη μεσαίας εμβέλειας.
Για τον λόγο αυτό επέλεξα για LED ένα Neutral Luminous SFT-40 κοντά στα 4 Αμπέρ.
Επειδή το P60 είναι αφαιρούμενο, η μεταγωγή θερμότητας δεν είναι και ότι καλύτερο, άρα δεν είναι φρόνιμο να φύγει πολύ στα αμπέρ.

Η Κατασκευή

Τα εργαλεία

Το να δουλεύεις πάνω από τα 3 αμπέρ απαιτεί διαφορετικά εργαλεία και υλικά σε ότι έχει να κάνει με τα αμπέρ.
Οπότε το πρώτο που έκανα ήτανε να παραγγείλω μπανάνες πολύ καλής ποιότητας για τα χονδρά καλώδια του πολυμέτρου που είχα φτιάξει παλαιότερα.

Τα Υλικά

Ο Διακόπτης

Ο φακός χρησιμοποιεί ένα reverse click διακόπτη, κάτι που δεν μου πολυαρέσει, φοβούμενος την αντοχή στα πολλά αμπέρ. Από το Kaidomain μου είπανε ότι αντέχει τα τέσσερα+ βέβαια. Ξεκίνησα την αποσυναρμολόγηση του tailcap με σκοπό να τον αλλάξω με ένα forward click που αντέχει 6-10 αμπέρ.
Έλα όμως που το Kaidomain έχει βάλει πλακέτα των 16mm! Σε ένα φακό που χωρά μπαταρία 21700, και όταν βρίσκεις διακόπτες με πλακέτα των 20 σε φακούς με 18650.
Στα 16mm δεν χωράνε ούτε τα απλά διακοπτάκια forward click. Με καλύτερη παρατήρηση όμως είδα πως υπήρχε χώρος για μια μεγαλύτερη πλακέτα. οπότε με μια ακόμα ανασκαφή στο κουτί με τα εξαρτήματα βρέθηκε ένας αυθεντικός forward click διακόπτης Fenix με πλακέτα 18mm, που με μια αλλαγή στα εξαρτήματα του tailcap χώρεσε

Το P60 Dropin

Από το στοκ μου επέλεξα ένα module για XML από το Fasttech. Αν και είναι λίγο παρωχημένο σχέδιο, έχει κάτοπτρο που δίνει την πιο στενή δέσμη από οποιοδήποτε άλλο, ακόμα και με LED μικρότερου πυρήνα, όπως τα XPG κτλ.

Αυτό που έκανα διαφορετικά ήτανε να γανώσω το μπρούτζινο pill, και να κολλήσω εκεί την χάλκινη πλακέτα του LED.
Αποδείχτηκε πιο απλό από ότι νόμιζα, μπορεί να το κάνει κανείς και με ένα δυνατό κολλητήρι. Αφού γανώσεις την πλακέτα του LED, ζεσταίνεις το pill, μέχρι να λιώσει ξανά το καλάι και τοποθετείς -μαζί με σολντερίνη- την πλακέτα με το LED.

Στη συνέχεια την κατασκευή την πήγαινα βήμα-βήμα με δοκιμή κάθε αλλαγής.

Και τότε άρχισαν τα προβλήματα.

Πρόβλημα 1: Το MCPCB δεν έκατσε κεντραρισμένα.

Πρόβλημα 2: Κόλλησα καλώδια στο LED και δοκιμαστικά έδωσα ρεύμα εξωτερικά. Το SFT40 ΔΕΝ εστίασε καλά στο κάτοπτρο XML. Όχι ότι δεν ήτανε αναμενόμενο, φίλος φακόβιος (Teomav) με είχε προειδοποιήσει ότι το SFT40 πρέπει να μπει πιο μέσα στα κάτοπτρα.

Το Πρόβλημα 1 λύθηκε ξανακάνοντας την κόλληση σε ένα ηλεκτρικό μάτι του καφέ. Με λίγη βοήθεια με μια τσιμπίδα, ήρθε σχεδόν από μόνο του στην σωστή θέση λόγω της τάσης της κόλλησης.

Το Πρόβλημα 2 λύθηκε με φάγωμα του κάτω μέρους του κατόπτρου, και αντί της πλαστικής πλακετίτσας/μονωτή χρησιμοποιήθηκε ένας μονωτής από διαλυμένη μπαταρία 18650. Αυτή έρχεται ακριβώς στο κανάλι του κάτοπτρου που βρίσκονται τα καλώδια.

Μόνο που έτσι δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις για την αναποδιά Νο5, αλλά θα τα πούμε στον καιρό της.

Το LED

Το LED είναι έτοιμο πια, αλλά σκέφτηκα να τοποθετήσω ένα προσωρινό driver και να πάρω μετρήσεις.

Πρόβλημα 3 - Η απόδοση ήτανε απογοητευτική!
Για τα αμπέρ που έδινε η πλακέτα τα lumens ήτανε πολύ λίγα. Νέες δοκιμές με τοποθέτηση του pill σε έναν Dereelight DBS, και πάλι κακά αποτελέσματα.

Το LED έβγαζε τόσο λίγο throw που θα ήτανε καλύτερα να χρησιμοποιηθεί ένα SST-40, που στα ίδια αμπέρ θα έδινε το ίδιο throw με περισσότερα lumens!

Μου πήρε καιρό να καταλάβω το γιατί. Κάνοντας μια σύγκριση με την δοκιμή του SFT40 στο BudgtLightForum, κατάλαβα ότι το Kaidomain μου έστειλε κατά λάθος ένα High CRI αντί για ένα Neutral!

cb199ecc5d222b53b0a9c6e1e5b99bc8.jpg

Στάση για Επεξήγηση της Φωτογραφίας.

Το πρώτο πράγμα που δείχνει είναι η στενή βάση του κατόπτρου και ο χώρος για τα καλώδια που δημιουργεί. Το pill που φαίνεται είναι ένα δοκιμαστικό της διαδικασίας. Και φαίνεται το καλάι της διαδικασίας κόλλησης.
Φαίνονται επίσης τα φτιαχτά καλώδια για το πολύμετρο, με το κίτρινο να έχει κολλημένο έναν μαγνήτη. Αυτό βοηθά πολύ στις μετρήσεις, τοποθετώντας το στη βάση της μπαταρίας.
Η χάλκινη αυτοκόλλητη ταινία χρησιμοποιήθηκε για να τυλιχτεί το dropin για να εφαρμόζει σφιχτά στην υποδοχή του στον φακό.
Τέλος φαίνονται το bit με το οποίο τρόχισα το κάτοπτρο, μια σειρά από SMD resistors, ένας δοκιμαστικός driver (Kaidomain Η17Α), ο διακόπτης της Fenix με το λιωμένο ελατήριο, η άσπρη πλακετίτσα κεντραρίσματος-μόνωσης και ο αυτοσχέδιος μονωτής (κυκλικός).


Τα Ηλεκτρονικά

Οι επιλογές μου ήτανε μεταξύ των Kaidomain Η17Α και του Convoy 4-mode SST-40.
Επειδή στις δοκιμές ο πρώτος μου τίναξε δύο φορές την ασφάλεια του πολυμέτρου, δημιουργώντας ένα surge μεγαλύερο των 10 αμπέρ, κατέληξα στον 2ο που φαίνεται καλύτερος σε κατασκευή.
Κρατώ λεπτομερές αρχείο των υλικών της αγοράς, και αυτό μου έδειξε ότι ο driver αυτός ξεκίνησε με ισχύ 3 αμπέρ, και μετά ανέβηκε στα 4.
Οπότε ήτανε όπως τον ήθελα.
Παραγγέλθηκαν 2 κομμάτια αλλά όταν έφτασαν ήτανε αλλαγμένα.
Στην θέση του sense resistor με τιμή R010 υπήρχε διαφορετικός με τιμή R020.

a6aa112eb0d23983f0c5ff13352baa76.jpg

Ρώτησα το μαγαζί και μου είπανε ότι δεν έχει αλλάξει κάτι.
Αμ δε!

Πρόβλημα 4Α. Η απόδοση ΔΕΝ ήτανε 4 αμπέρ. ούτε καν 5 αμπέρ όπως λένε πια στη σελίδα. Η απόδοση πια με μια δυνατή μπαταρία είναι ΕΞΙ αμπέρ!
Όχι ρε παιδιά 6 αμπέρ για ένα P60 module!

Πρόβλημα 4Β. Τώρα θα πρέπει να κάνω μετατροπή στον driver για να ρίξω το ρεύμα στην έξοδο. Αυτό γίνεται με την αλλαγή του sense resistor, αλλά έλα που δεν είχα τον κατάλληλο συνδυασμό!
Οπότε χρειάστηκε να παραγγείλω και άλλα νούμερα και να περιμένω 2-3 εβδομάδες ακόμα.

Όταν τους παρέλαβα έκανα ένα stack από ΤΡΕΙΣ αντιστάσεις. 0.05 - 0.13 και 0.13. Για να πάρω μια τελική τιμή 0,028 που θα μου έδινε θεωρητικά 4,2 αμπέρ.
Στην πράξη πήρα 3,7 και συμβιβάστηκα με αυτό.

Συναρμολόγηση, Δοκιμή και Παρ' ολίγον Καταστροφή!

Η συναρμολόγηση πήγε καλά, και στο Ρ60 τοποθετήθηκε ένα κάτοπτρο και ένας μονωτής δοκιμής για να μείνουν τα κανονικά καθαρά.

Πήρα 3.7 αμπέρ, 1000 lumens και περισσότερο από 26000 Lux. Και η δέσμη ήτανε μια χαρά.
Οπότε τοποθέτησα τα τελικά κομμάτια, και τύλιξα το dropin με αυτοκόλλητη χάλκινη ταινία ώστε να κάνει σφιχτή εφαρμογή στην υποδοχή του στον φακό.
Τοποθέτησα μια φρέσκια 21700, πάτησα τον διακόπτη αλλά ο φακός δεν άναψε!

Κάτι δεν πάει καλά! Αποσυναρμολόγηση αμέσως, και βγάζοντας το dropin αυτό ήτανε καυτό!

Πρόβλημα νο 5. Βραχυκύκλωμα!

Κατά τα φαινόμενα είχα ένα βαρβάτο βραχυκύκλωμα! Με μια καλή 21700 κιόλας.
Αυτό που έγινε ήταν ότι το τελικό κάτοπτρο κατάφερε και έκανε επαφή με ένα μικρό στρογγυλό pad στην πλακετίτσα του LED.

e0c230c16500f85a10e3cb6cf28479bf.jpg

Με το πολύμετρο διαπίστωσα ότι ο driver αυτός δίνει απευθείας ρεύμα από τον θετικό πόλο στο LED, ενώ διαμορφώνει το ρεύμα στην κάθοδο.
Οπότε είχα ένα βραχυκύκλωμα που δεν έπιασε τον driver & LED ευτυχώς, αλλά κατέστρεψε τα ελατήρια στον φακό (κάνοντας τα μείνουν στην συμπιεσμένη θέση τους μόνιμα) και έλιωσε τον διακόπτη στην θέση ΟΝ.

Ευτυχώς δηλαδή που η εμπειρία μου με έκανε να σταματήσω αμέσως.
Αν το σκεφτόμουνα λίγο παραπάνω και δεν έβγαζα αμέσως την μπαταρία απλά θα είχα ένα ωραίο KABOOM!

Ανασύνταξη, και αντικατάσταση του διακόπτη με τον μανίσιο, νέο ελατηριο στον driver, τοποθέτηση της κλασσικής άσπρης πλακετίτσας κεντραρίσματος και φάγωμα του πάτου του κατόπτρου λίγο ακόμα για να εστιάσει σωστά του LED.

Νέα δοκιμή, αφήνοντας τον φακό να καίει για ώρα. Ταυτόχρονα όμως έπαιρνα μετρήσεις της φωτεινότητας και της θερμοκρασίας του.
Αυτό που η Convoy ονομάζει THERMAL REGULATION είναι στην ουσία ένα σταδιακό κατέβασμα της φωτεινότητας από το High στο Medium (30%) μέσα σε 3 λεπτά.
Ο φακός έπιασε τους 42 βαθμούς στο πρώτο τρίπλεπτο και μέσα σε ένα εικοσάλεπτο τους 52.
Βέβαια με ένα αναβόσβημα ξαναγυρίζει στο High και ξεκινά τον ίδιο κύκλο.
Αρκετά βολικό στην χρήση αν μιλάμε για εφαρμογή υψηλής φωτεινότητας, αλλά θα προτιμούσα η δεύτερη σκάλα να είναι στο 50-60%

Και μια αλλαγή της τελευταίας στιγμής

Την επόμενη μέρα είχα έτοιμο τον φακό για αποστολή.
Αλλά πριν τον συσκευάσω σκέφτηκα ότι με τον τρόπο που δουλεύει η προστασία υπερθέρμανσης θα σήκωνε λίγο παραπάνω ανέβασμα της φωτεινότητας.
Εξάλλου ήμουνα κάτω από τον στόχο των 4 αμπερ.

Άνοιγμα του ΗΥ, μετάβαση στο OmniCalculator και δοκιμάζοντας τον συνδυασμό δύο αντιστάσεων των R050, για τελική τιμή 025, υπολόγισα ότι η πλακέτα θα μου έδινε πάνω από 4 αμπέρ.

Στα γρήγορα έβγαλα κολλητήρι και εργαλεία, τοποθέτησα το stack των 2 R050 (πολύ ψιλοδουλειά, να ξέρετε), ξανα συναρμολόγηση και νέες μετρήσεις.
4.2 αμπέρ, 1100 lumens και 32400Lux.
Εξαιρετικά για κάτοπτρο των 26mm.